Säkerhetsskolan

Här har vi sammanställt en sida med information för att hålla ditt hem säkert.

Inbrott

Ett inbrott innebär inte bara en förlust av ägodelar av ekonomiskt samt känslomässigt värde. Det kan även lämna spår i form av olust och otrygghet. Det finns dock ett antal olika åtgärder man kan vidta för att minska risken för inbrott och öka sin egen säkerhet.

SUNT FÖRNUFT

Använd timers för lampor när du är bortrest, exponera inte stöldbegärliga saker i onödan, installera ytterbelysning med rörelsedetektor vid insynsskyddade delar av huset, städa inte trädgården innan du reser bort.

GRANNSAMVERKAN FÖR SÄKERHET

Be grannen hålla ett öga på ditt hus när du inte är hemma – tömma din post, parkera bilen på din garageuppfart, klippa gräset, lägga sopor i din soptunna, hänga ut tvätt etc.

INBROTTSSKYDD

Dörrar och fönster är de vanliga inbrottsvägarna. Se till så att dörrkarmarna är ordentligt förankrade samt komplettera med dörrförstärkningsbehör vid låset och bakkantsbeslag på gångjärnssidan. Ett så kallat tvåfunktionslås gör att dörren kan låsas så att det behövs nyckel för att öppna den även inifrån.

Altandörren är den vanligaste inbrottsvägen. Här finns säkra dörrar med exempelvis låsbar säkerhetsspanjolett eller hakregellås. Till fönstren finns det olika typer av fönsterlås för ökad säkerhet. Källarfönster kan även förses med galler, men tänk på att det måste finnas minst två utrymningsvägar.

INBROTTSLARM

Ett larm i sig försvårar inte inbrott, men det har en avskräckande effekt och är därför ett bra komplement till andra åtgärder. Hemlarmet kan vara kopplat till en siren, förutbestämda telefonnummer och/eller en bemannad larmcentral.

Tänk på, när du ska köpa säkerhetsprodukter, att de är godkända av någon organisation som exempelvis Svenska Stöldskyddsföreningen, att de uppfyller försäkringsbranschens krav eller motsvarande.

Brandövning

Det är vanligt med brandövningar på jobbet eller i skolan, men många glömmer att prata om brand hemma – trots att det är den plats där ni förmodligen tillbringar mest tid.

SÅ HÄR BRANDÖVAR DU HEMMA

Engagera hela familjen i en brandövning då och då – barnen kommer förmodligen att tycka att det är väldigt spännande och chanserna att de minns hur man ska göra om branden väl inträffar är större om ni har övat tillsammans innan.

Börja med att göra en utrymningsplan – hur ska samtliga familjemedlemmar ta sig ut? Se gärna till att det finns minst två olika utrymningsvägar för alla i familjen.

Testa brandvarnaren tillsammans med barnen, så att de vet hur den låter om det brinner. Visa var brandsläckare och brandfilt finns samt hur de fungerar. Lär barnen att de ska skrika på hjälp, krypa under röken, att röken är farlig, och ta sig ut så fort som möjligt. Bestäm en tydlig uppsamlingsplats utanför huset där hela familjen ska samlas om det brinner. På det sättet vet man att alla har tagit sig ut och man behöver inte vända tillbaka för att leta efter någon.

Rädda, larma, släck!

Kom själv ihåg ramsan: ”Rädda, Larma, Släck”. Det viktigaste är att först rädda dem som är i fara, men utan att utsätta dig själv för risker. Sedan ska du varna andra samt larma räddningstjänsten. Bedömer du sedan att du själv kan släcka elden kan du försöka göra det. Använd då en handbrandsläckare och spruta mot glöden och inte lågorna.

BRAND- UTRYMNINGSSTEGAR

Vid en brand bildas ofta stora mängder rök. Röken är både giftig och hindrar sikten så att det blir svårt att orientera sig och hitta vägen ut. För dem som befinner sig på andra våningen eller högre upp i byggnaden är en smidig och lätthanterlig utrymningsstege ofta den bästa vägen till säkerhet. Det finns utrymningsstegar av flera olika typer och fabrikat – mobila eller fast monterade, lås- och fällbara.

Sju tips för ett brandsäkrare hem

Barnsäkerhet

Som förälder vill du att ditt barn ska växa upp i den säkraste av miljöer och de flesta olyckor går att förhindra, det är enkelt att barnsäkra hemmet.

Pröva att se hemmet med “barnens ögon”. Vad kan vara spännande att utforska och känna på när man är liten? Det är i köket, badrummet och sovrummet de flesta av olyckorna sker. Barn är nyfikna och lär sig genom att pröva sig fram.

BARN VÄXER FORT – TILLSYN ÄR A OCH O

Det gäller att hänga med i barnets utveckling eftersom det växer så snabbt. Plötsligt går barnet och når fler saker det kan få över sig. Olika åldrar medför olika risker. För spädbarn och i tidig småbarnsålder är fall från skötbord, trappor och möbler vanliga. Osäkrade eluttag, bortglömda plastpåsar eller hett kaffe är andra risker speciellt i den här åldern. Barn är viktiga personer att försäkra. De behöver ha en försäkring som gäller för både sjukdom och olycksfall, dygnet runt.

DE TRE VANLIGASTE SKADORNA

När ditt barn börjar upptäcka världen på egen hand är det framför allt tre faror du bör se upp med – brännskador, fallolyckor och förgiftning.

Förebygg olyckor med dessa råd

Checklista för barnsäkerhet

Boka en gratis konsultation

Välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning och larmkonsultation

larmdekal uppsatt av SÄKA Larmteknik
hemlarm bas

Vi säkrar din trygghet

Få hjälp att välja rätt larm

Välkommen att kontakta Jörgen på SÄKA för att få hjälp med val av inbrottslarm.

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.